2008 – Hírek a hatvanas évekből 2.

John és Yoko az ágyban fetreng. A 2008-as évfolyam egyik feladata volt, hogy szerkesszen zenei híreket a hatvanas évek USA poptörténetének eseményei alapján. Szabó Kata hírei.

 

1960 – Elvis újra a listák élén

 

 

Katonai szolgálatának befejeztével a Király áprilisban új albumot jelentetett meg Elvis is Back! címmel.

 

 

Az Elvis is Back! Presley első sztereóban felvett albuma, amiről a Stuck on You című dal egyből a slágerlisták élére került. Az 50-es évek rock and roll-hangzásán túllépve a lemezen doo-wop, gospel és blues elemek ötvöződnek. A dalok sokszínűsége, érzelmi világa tükrözi mindazokat az élményeket, melyeket Elvis a Németországban töltött évek alatt szerzett. A kritikusok szerint ezzel az albummal Presley egy egészen új hangzást ért el, ami túlmutat a korabeli popzenén.

 

 

1961 – Elment a nagy kalandor

 

 

1961. július 2-án öngyilkos lett Ernest Hemingway, amerikai Nobel-díjas regényíró.

 

 

Hemingwayt az idahói Ketchunban először magas vérnyomással, majd egyre fokozódó paranoiával és depresszióval kezelték. Egyesek szerint a terápiaként alkalmazott elektrosokkos kezelések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy öngyilkosságot kövessen el. A kalandos életű író részt vett a normandiai partraszállásban, haditudósított a spanyol polgárháborúról, Afrikában hódolt vadászszenvedélyének, és amatőr bokszolóként is bajnok lett. 1954-ben lezuhant gépével Afrika fölött, de túlélte és még ebben az évben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

 

 

1962 – A Pókember behálózza a képregényvilágot

 

 

A Marvel Comics, Amazing Fantasy című sorozatában új álarcos hős mutatkozott be, Pókember néven.

 

 

Miután az Amazing Fantasy-antológiát be akarták szüntetni, Martin Goodman kiadónak semmi veszítenivalója nem volt azon, hogy utoljára még megjelentesse Stan Lee Spiderman képregényét. Ez az újfajta fiatal, mindennapi problémákkal küzdő szuperhős azonban nagy meglepetést okozott, hiszen a Marvel minden idők legnagyobb eladási adatait érte el vele. A Pókember azonnal saját lapot kapott, The Amazing Spiderman címmel.

 

 

1963 – ’Dance a go-go!’

 

 

Los Angelesben, a Sunset Boulevardon megnyitotta kapuit Amerika első igazi diszkója, a Whiskey a Go Go.

 

 

Bár ezt a klubot nevezik az első „discothéque”-nek, azaz olyan szórakozóhelynek ahol nem bandák játszanak, hanem lemezek pörögnek, mégis Johnny Rivers zenekarának fellépésével nyitott meg. A számok közötti szünetekben egy miniszoknyás női dj keverte a zenéket, aki egy ketrecben kapott helyet a színpad mellett, ahol táncolt is. Sokan már a szórakoztatás új műfaját látják ebben az előadásban, és a klub nevéből kiindulva go-go dance-nek hívják.

 

 

1964 – A Gombafejek beveszik Amerikát

 

 

Brit invázió alatt Amerika! A The Beatles I Want To Hold Your Hand című dala a Billboard Hot 100 élén!

 

 

John Lennon és Paul McCartney dala, miután vezette a brit slágerlistákat, a zenekar első amerikai slágere lett. Ezzel felforgatták a zenei világot és a rock and roll új hullámát indították el. Amikor a The Beatles megérkezett februát 7-én a new yorki JFK repülőtérre olyan tömeg fogadta őket, amire még nem volt példa. Hivatalossá vált a ’Beatlemania’. Első fellépésüket az Ed Sullivan Show-ban több, mint 73 millióan látták. Augusztusban már Bob Dylannel füveznek. …Roald Dahl meg közben megírta a Charlie és a csokoládégyárat. Hümm.

 

 

Hírek a 60-as évekből. no 2.
in a bit funny way…

 

 

1965 – Churchill dies, no smoking on tv

 

 

Senki nem ígér többé vért, verítéket és könnyeket.

 

 

Január 20-án, 90 éves korában elhunyt Winston Churchill, valószínűleg korábbi agyvérzése miatt. Nem valószínű, hogy ebből egyenesen következik, de nem sokkal később Angliában betiltják a televíziós cigarettareklámokat. A Beatles megcsinálja a világ első stadionos rockkoncertjét New Yorkban. Bob Dylen erre hirtelen elkezd elektronikus dolgokkal szórakozni, amitől a folkrajongók berágnak rá. Az amcsik fellőnek egy csomó űrrepülőt a Gemini-programban, valaki még az űrbe is kisétál, mégis Tokió lesz a világ legnagyobb városa New York helyett.

 

 

1966 – Nem történik a Világon semmi

 

 

A Beatles már népszerűbb, mint Jézus, az amerikaiak még mindig Vietnámban hesszelnek, a berlini fal áll, Mike Tyson a bölcsőben pofozkodik, Axl Rose éppen 4 éves.

 

 

1967 – A Commandante kivégezve, Elvis feje bekötve, Morrisonnak nem áll be a szája

 

 

Elvis feleségül veszi Priscillát, megszületik Kurt Cobain, aki nem az ő gyerekük, viszont fontos. Jim Morrisont cenzúrázza a CBS, mert többször is kiénekli a ’high’ szót, pedig azt mondták neki, ne. Che Guevarát a bolíviai elnők utasítására kivégzik. Már életében legendás volt, innentől pedig legenda lesz. Debütál a Hair musical, ami szintén legendás, de még nem.

 

 

1968 – A ’prágai tavasz’ éve

 

 

Martin Luther King merénylet áldozata lesz, ennek hatására zavargások indulnak Amerikában, júniusban James Earl Ray-t tartóztatják le a gyilkosságért. Közben Prágában nagyon tavaszodik. A Yardbirds utáljára, a Yes először lép fel.

 

 

1969 – Egy korszak lezárul

 

 

Már nincs erőm, hogy összeszedjem, mik történtek, de az tuti, hogy Nixon elnök lesz és sokan meghalnak, John és Yoko pedig már egy ágyban fetreng.

 

 

(szerk. Szabó Kata)

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…