2008 – Sziget a zsebedbe – beszélgetés Glódi Balázzsal

A Majdnem Híres Rocksuli 2008-as évfolyamából Mohai Adrienn interjúja Glódi Balázs fotóssal, akit a Szigeten készült képeiből válogatott album megjelenése után kérdezett meg.

 

 

A közelmúltban látott napvilágot Glódi Balázs, a Sziget Fesztivál hivatalos fotósának praktikus méretű – zsebbe illő – fotóalbuma Fesztivál címmel. Az album a Szigeten, a VOLT Fesztiválon és a Balaton Soundon készült fotókat tartalmaz. A megjelenés kapcsán beszélgettünk vele.

 

 

Kinek köszönhető az album létrejötte és milyen fotókat láthatunk benne?

 
Tíz évnyi munkám eredménye ez az album és egy régi álmom valósult meg a megjelenéssel. A kiadás anyag feltételeit egy ismerősöm segített megteremteni, de sokat segítettek a Sziget Iroda munkatársai is, például a számomra elhomályosult kilétű sztárok azonosításában. Az albumban látható fotók személyes kedvenceim, a sorrendet illetően van egy laza koncepció, de nincsen semmilyen szigorú kronologikus sorrend.

 

 

Mióta vagy a Sziget hivatalos fotósa?

 
2002 óta, de természetesen előtte is dolgoztam kinn, még a Wanted – illetve később a Wan2 – szárnyai alatt, ahol képszerkesztőként is ténykedtem.

 

 

Tanultad valahol a fényképezést vagy önerőből szerezted meg a szükséges ismereteket?

 
A híres-neves Práter utcai fényképésziskolába jártam, majd a Magyar Narancsnál voltam gyakornok.

 

 

Már kicsi korodban is fotós akartál lenni? Honnan származik a fotózás iránti szenvedélyed?

 
A gimnázium elején kezdtem el érdeklődni a fényképészet iránt, kezdetben édesapám Practica gépével fotózgattam. Az iskolaújságnál kezdtem, de mindaddig nem ismertek el, amíg nem nyertem meg egy pályázatot, sőt még azzal is riogattak, hogy két lábbal fognak kirúgni, ha a a Magyar Narancsnál leszek gyakorlaton.

 

 

A fesztiválokon kívül milyen témákat szoktál még fényképezni?

 
Engem sokan a fesztiválfotózással azonosítanak, pedig mással is foglalkozom. Legjobban a hangulatfotókat szeretem – mint ahogy az albumból is kitűnik, de sokat fényképezek a blogomra is. A portréfotózás, a beállított képek nem annyira az én műfajom.

 

 

Egy jól sikerült fotó szerinted mennyiben tulajdonítható a jó fényképezőgépnek és körülmények szerencsés összejátszásának, illetve mennyiben a fotós tehetségének?

 
A riportfotózásnál szerintem sok múlik a véletleneken, az például szerencse, ha valaki éppen a te objektívedbe néz bele, de felétlenül szükséges hozzá a tudás, egy jó gép és pontosság. Az a tény, hogy én más jellegű fotókat szoktam készíteni a Szigeten, mint a többi fotós gyakran helyzeti előnyömből fakad: olyan helyekre is bejárásom van, ahova más fotósokat nem engednek be.

 

 

Van valami emlékezetes történeted, ami egy kép készítéséhez kötődik?

 
Hát..bulvárszorit rengetegek mondhatnék, de minden egyes képemhez kötődöm érzelmileg. A fesztiválokon leginkább a hajnalokat szeretem…

 

 

Mi a legnehezebb, a legnagyobb kihívás a munkádban?

 
A Szigeten való fotózás leginkább küzdősporthoz hasonlítható, nagyon gyorsnak kell lenni, a nagyszínpadi koncerteknél sokszor csak egy dal erejéig maradhatunk benn. Ami kívülről jó bulinak tűnik, az valójában kőkemény munka. Sokkal jobban szeretem a kisebb fesztiválokat, ahol van idő, mert a koncert teljes időtartama alatt lehet fényképezni.

 

 

Hol lehet hozzájutni az albumhoz?

 
Már kapható volt a VOLT és Balaton Sound Fesztiválokon, legközelebb a Szigeten lesz megvásárolható a hivatalos fesztiválboltban.

 

 
Mohai Adrienn/Majdnemhíres

 

 

Glódi Balázs: Fesztivál
Kiadó: Litkey és Társa, 2008
Ár: 2500,- Ft
BEJEGYEZTE: MAJDNEM HÍRES
CÍMKÉK: PROFIL/INTERJÚ

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…