Egy évem a zeneiparban: Darvasi Tamás Líviusz

Darvasi Tamás Líviusz egy igazi zeneipari kaméleon: színpadmester, produkciós menedzser, koncert és rendezvényszervező egy személyben. Közel tíz éve dolgozik a szakmában, kezdetben zenészként, majd koncertszervező/zenekari menedzserként. Jelenleg színpadmesteri és „gasztro tervezői” pozícióban gyűri az ipart.

 

DLT_570

 

 

Színpadmesterként ő felel azért, hogy minden flottul menjen: megtervezi az adott nap/este pontos menetrendjét, a fellépő zenekarokkal tartja a kapcsolatot, problémamegoldó, pszichológus és „főnök” is egyben. A koncert akkor kezdődik, amikor ő azt mondja és akkor végződik, amikor jelez a zenekarnak, hogy „srácok most már a következő zenekar idejéből raboltok, ha nem jöttök le”. Egy fesztiválon hatványozottan megnő egy színpadmester szerepe: szigorúan be kell tartatnia a zenekarokkal az előre megbeszélt játéidőt, hiszen ha egy idősávban csúszás van, az kihat a nap egészének menetére. A színpadmester ezen felül intézi a zenekar gázsiját, a karszalagokat, a cateringet.

 

Ez tiszta, de „mi is az a gasztro tervező?” – kérdezhetnénk Líviusz esetében. Röviden: a „gasztro tervező” különböző rendezvények kulináris élvezeteit állítja össze a legizgalmasabb grillételektől, street foodoktól kezdve egészen a kézműves sör különlegességekig. Mindent, ami szem-szájnak ingere és nem hétköznapi fogás, azt Liviusz felkutatja és beszervezi az adott rendezvénybe. Emellett underground koncerteket szervez Szegeden, nyaranta pedig olyan fesztiválokon színpadmesterkedik, mint pl. a Fezen, a Művészetek Völgye, a Fishing on Orfű vagy a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok).  Világéletében két óriási szerelme volt: a jó ételek és a zene. Szerencsésnek mondhatja magát, hogy olyan munkakörökben dolgozhat, ahol mindkét szenvedélyét maximálisan kielégítheti. Az alábbi képeken keresztül Líviusz 2016-os évének számára legfontosabb zene- és gasztoripari pillanataiba nyújt bepillantást.

 

1. Made in Pécs

 

Az idei évkezdéshez ennél jobb felütést el sem tudok képzelni. Egy igazán egyedi rendezvény az egyik kedvenc városomban.  Hat helyszín, több mint 100 zenekar, 20 perces játékidők 20 perces átállásokkal. Mega korrekt szervezői csapat továbbá első osztályú szakmai stáb. Ez a buli a tematikája miatt minket, színpadmestereket is kicsit kimozdít a komfortzónánkból. Reggel 10-től egészen este 10-ig folyamatos rohanásban vagyunk. Kész adrenalin fröccs, de ezért is szeretjük. Több produkciót ismerünk meg itt egy nap leforgása alatt, mint máshol egy komplett fesztiválon.  Kedvelem, hogy itt olyan helyi, kisebb  produkciókba is belefuthatok, amiket a Made in Pécs nélkül talán soha nem ismerhettem volna meg.

1_570

Előkészülünk

1_vagva

A program sűrűbb, mint maga a Biblia!

 

2. Amatours tehetségkutató

 

Az év második olyan szerveződése ahol a főszerepet a feltörekvő underground csapatok kapják. Már több éve járok ide zsűrizni. Csetreki Rita csapatával példa értékű munkát végez Szegeden a tehetségkutatásban! Az Amatours két részből szokott állni, egy elődöntőből és magából a döntőből, a zenei felhozatal pedig évről évre egyre pazarabb. Imádom az ottani hangulatot, továbbá azt is, hogy ennyi ember tud összegyűlni pusztán zenélés öröme miatt. Aztán meg jövünk mi, „megmondók”, akik gaz módjára szarvakat törnek. :-)

2_2_570

Az Amatours záróestjén Dobos Csaba (a Junkie Jack Flash menedzser) kollégával és a főszervező hölggyel, Csetreki Ritával.

2_570

Megesett, hogy egy nap alatt  15 produkcióval is találkoztunk.

 

3. Szegedi Hídivásár/Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok

 

Az Ördögszekér – TEAM Kft. (a cég ahol civilben dolgozom) két legnagyobb rendezvénye az év folyamán. Ezeken pár nap alatt több százezer ember fordul meg így nem kevés szájat kell etetni. A zenei dolgok itt a háttérbe szorulnak és előtérbe kerül a vendéglátó szféra. Rengeteg jelentkező közül kell kiválasztanom azokat a kiállítókat, akik megfelelő minőségű és izgalmas ételeket képesek felvonultatni. Szerencsémre a „kézműves”sörök és hamburgerek előrenyomulása kaput nyitott jó pár háztáji, újszerű ételnek (pl. a vasalós lepények különböző kombinációi vagy a raclette szendvicsek), amik még színesebbé tehetik a rendezvények kínálati oldalát. A portéka mellett persze figyelnem kell az installációkat is, mivel számunkra fontos a fesztiválok tematikus elrendezése. Mindig törekszünk az egységes, harmonikus vásárkép kialakítására. Visegrádon ez különösen fontos, hiszen önkormányzati elvárás, hogy az étel és ital kínálat, hacsak egy mód van rá, hűen illeszkedjen a lovagkor szellemiségéhez. Tehát egyfajta „gasztronómiai korképet” kell kialakítani. Ez plusz kihívást ad, ami izgalmasabbá teszi a kutatói munkát.

3_570

Óriási tömegek, izgalmas és egyedi fogások. Cél az ízorgia!

 

4. Fishing on Orfű

 

A legjobban várt nyári fesztiválok egyike. Tavaly a Fishin on Orfűn PMFC színpadán voltam színpadmester. Itt alkalmam volt – egy igencsak látványos placcon – együtt dolgoznom a magyar alter/metal/rock underground legjavával: Apey and the Pea, PETŐFI, Kies, Trillion, Grand Mexican Warlock és még sokan mások.  Imádtam minden egyes pillanatát.

4_570

PMCF színpad a Fishing on Orfűn. A látvány magáért beszél

4

Mellettem Mr. Krokavetcz Tamás, a hangosítói szakma egyik nagy fehér cápája

 

5. Budapest Music Expo

 

Egy friss meló a palettán. A Budapest Music Expo októberben új helyszínre költözött, kibővült, több szabadtéri színpaddal álltak ki, amelyekre bőséges programot szerveztek. A helyzet tehát megkívánta a színpadmesterek jelenlétét. Három nap egy ilyen szakmai expon olyan nekünk, mint egy óriási felnőtt játszótér. Rengeteg ismerős, barát, kolléga, jó koncertek és nem kevés megfogdosásra váró hangszer. Ilyen mikor a munka egyben szórakozás is!

5_570

Kora reggeli rendezkedés a Budapest Music Expo Rádió Rock- BOSE színpadán.

 

6. Karácsonyi Vásár (Pesten) a Jókai téren

 

Az Ördögszekér – TEAM Kft. záró produkciója, amit tavaly Szeged helyett először Budapesten szerveztünk meg. Ez egy közel 5 hetes produkció volt ahol az ünnep hangulatához igazított gasztro kínálat összeszervezése mellett a vásár építtetéséért és működtetésért is részben én feleltettem. Hosszú és kimerítő munka volt, de végül egy mozgalmas és sikerekben gazdag évet könyvelhettem el.

6_1_570

Egy átlagos este a karácsonyi vásárban.

6_570

Adventi gyertyagyújtás sajátos módon

 

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…