Gerendai Károly a Majdnem Híres Fesztiválakadémia védnöke

Gerendai Károly elfogadta a felkérésünket, és a Majdnem Híres Fesztiválakadémia védnöke lett. A honi zenei fesztiválok legismertebb és legsikeresebb szervezője, a Sziget egyik alapítója beszél a fesztiválszervezők képzéséről.

2008-ban a Sziget Fesztiváliroda dolgozóiként alapítottuk meg a Majdnem Híres Rocksulit, és Károly a képzés minden fordulópontjánál ott volt, tanácsot adott, segített vagy éppen kapukat nyitott ki előttünk. Ezért különösen nagy öröm számuknra, hogy védnöke lett az MHRS Fesztiválakadémiának, amit több éve terveztünk és alakítottunk már a háttérben.

 

karcsi1_fekvo_560

 

Gerendai Károly

Fesztiválszervező, a Sziget Fesztivál alapítója

“17 évesen azért költöztem el otthonról, mert közöltem a szüleimmel, hogy rendezvényszervező akarok lenni, és erre ők azt mondták, ilyen szakma nincs, legyek ügyvéd, orvos, mérnök, az egzisztenciához biztos szakma kell.
Azóta eltelt 30 év, kicsit több is, és talán mostanra mindenki számára világos hogy a fesztiválszervezés egy szakma, és egzisztenciát lehet rá építeni. Mára kiderült, és azt hiszem én is bizonyítottam a szüleimnek, hogy nemcsak létezik ilyen szakma, hanem a hazai szervezők nemzetközi mércével mérve is magas színvonalon teljesítenek.

A fesztivál iparág folyamatosan változik. Ma időszerű egy fesztiválos képzés, mert amíg 30 éve még úgy működött a szervezés, hogy egyszerűen élesben kipróbáltuk, hogy meg lehet-e valamit csinálni a piacon, vagy sem, ma már ez nem így működik. Mára itthon és a világon is hatalmas a konkurencia, nem lehet hibázni. Ráadásul a szervezőknek most nagyobb a felelőssége, hogy a sokezer fesztiválozó biztonságban legyen, jól érezzék magukat, kifogástalan legyen az ellátásuk a beengedéstől a vizesblokkokig. A fejlődéssel járt, hogy már nagyobb a vendégek igénye is itthon, ha fesztiválokra indulnak. A kezdeti Szigettel szemben még nem volt ilyen magas minőségi elvárás, de ma már van egy külföldi és egy magyar szint, amit biztosítani kell, és nem feltétlenül a külföldi vendég jön nagyobb igényekkel.

Amiért büszke vagyok, hogy a fesztivál iparágban a magyar know-how nem a világ után megy, hanem itthon nemzetközileg is elismert tudás gyűlt fel az évek során. Nemzetközi szinten is fesztivál nagyhatalom vagyunk. Ebben pedig szerepe volt a Sziget szervezőinek, dolgozóinak is, akiknél most eljött az idő, hogy átadják a tudásukat a képzés során.”

 

Jelentkezz a Fesztiválakadémiára!

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…