Kisfilm egy belső világból

A Magyar képzőművészeti Egyetem hallgatóinak 24 perces filmjével jelentkezik a THe pUnch


Nem sűrűn készül zenére kisfilm, inkább fordítva szokott ez lenni, itthon pedig különösen. Most mégis így történt: a Crystal Mountain című 24 perces kompozíciót a hazai klubéletből jól ismert THe pUnch írta, melyet a Majdnem Híres Rocksuli szervezésében a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói filmmé formáltak.  

 

thepunch_560

 

Tavaly indult a 10 éve zeneipari képzéssel foglalkozó Majdnem Híres Rocksuli és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése, a videoklip alkotóműhely, aminek lényege, hogy az egyetem festő tanszék diákjai önmagában is megálló mozgóképes alkotásokat hozzanak létre magyar popzenekarok dalaihoz. Az első alkotás már elkészült, a Hangember Viharból csönd lett című számára Kicsiny Martha készített vizuált, animált videoklipet.

- Milyen mélyen szeretnél megismerni valakit? Előfordult már, hogy eljutottál valaki lelkében a legvégső, legmeghatározóbb motivációjáig?  A Crystal Mountain egy bonyolult lélek egymásnak ellentmondó, mégis egységes egészt alkotó rétegein keresztül történő utazás, melynek vége annak a magjában meghúzódó csalfa, még derengő, de már töredező emlék halványuló imádata - mondja a kompozícióról Jim, a zenekar énekes – basszusgitárosa.

A deep-psych-art-hypnogroove-ban utazó zenekar medley-jéhez készült videó Czene Márta dla hallgató rendezésével, Révész László László az MKE egyetemi docense témavezetésével és osztályának hallgatóival, Somhegyi Enikővel és Horváth Marcell Márkkal közösen készült.

A videó a szöveggel és zenével laza asszociációs kapcsolatban lévő képekből áll össze. Inkább hangulatokat, arcokat és fényeket látunk, mint eseményeket, melyek összességükben mégis történetszerű hatást keltenek. A képek és folyamatok terének és idejének bizonytalansága, a gyorsaság és lassúság folyamatos dinamikája éppúgy reflektál a Crystal Mountain témájára, mint az időtartamában is rendhagyó formájára.
 

 

Az MHRS & MKE – popzene és képzőművészet projektről:

A Majdnem Híres Rocksuli alapítói már a képzés 2008-as indulásakor megfogalmazták, hogy nem csupán tárgyi tudást kívánnak átadni a hallgatóiknak, hanem a magyar zeneipar és popzene kultúrájának szerves részeként katalizátor szerepet is szeretnének betölteni az iparágban. Ebbe a törekvésünkbe remekül  beleillik az együttműködés a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, régóta kerestük már a lehetőséget arra, hogy a vizuális művészetek művelőit összekapcsoljuk a zenekarokkal, mert így a popzene és a képzőművészet találkozása új minőséget hoz létre. Ezért is örültünk, amikor Révész László László megkeresett bennünket az ötlettel: az MKE hallgatóit kössük össze a zenekarokkal hogy popzene ihlette klipek, filmek, vizuális ötletek születhessenek. – Réz György a Majdnem Híres Rocksuli társalapítója a projektről.

 

Nagyon sokunknak itt az Egyetemen is egyre világosabbá válik  - mondhatni szinte napról napra – hogy a festészet és annak mozgóképes változata –  mint amilyen ez ilyen kísérleti film is – segítséget tud adni azoknak, akik ki akarnak törni a kényszerekkel terhes mindennapokból. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy eltaszítanánk magunktól a mesterségbeli jártasság, tudás fortélyait, csak egy olyan pluszt akarunk bevinni az életünkbe, amiben ott van a buli is. Így partizhat együt  Michelangelo Janis Joplinnal és a mostani menő arcokkal. Révész László László.

 

- Az MHRS-nél, mint művészeti menedzsment képzésnél nem csak a tudás átadása a fontos, hanem kreatív közösségek megteremtésén dolgozunk. Az MKE-vel közös projektben a legangyobb kihívást az jelentette, hogy a képzőművészek autonóm műalkotásban gondolkodtak, a zenekarok pedig elsősorban a dalok videoklipjeként számítottak a filmekre. Az eredmény pedig az utóbbi egy kicsit több, de mindenképpen más, mint egy hagyományos klip. –  Fernbach Erika, projekt szervezője.

 

A kisfilm bemutatjója április 25-én lesz a a The Studiosban, event itt!

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…