MHRS klub – Kőváry Zoltán

Személyiség és alkotófolyamat – a művészi kreativitás lélektana – ez lesz a 4. Majdnem Híres nyílt nap témája. Kőváry Zoltán új könyvét a Kreativitás és személyiség című munkát mutatjuk be.

 

Kőváry Zoltán nemcsak popzenével foglalkozó művész, hanem a pszichobiográfiai kiindulású, pszichoanalitikus orientációjú kreativitás-kutatás legjelesebb hazai – és nemzetközileg is ismert – képviselője. Nemrégiben jelent meg legfrissebb könyve, mely enciklopédikus jellegű, szisztematikus munka, amely az antik alkotáselméletektől a tizenkilencedik századi romantikus elméleteken át a legmodernebb megközelítésekig széles áttekintést ad a művészi kreativitás pszichológiai kutatásáról, különös tekintettel a pszichoanalízis klasszikus és mai irányzataira. Mind elméleti, mind módszertani szempontból originális módon alkalmazza a történeti-interpretatív megközelítést, amelynek központi koncepciója az élettörténet pszichológiai vizsgálata, vagyis a pszichobiográfia: kutatásán alapuló előadása először hallható a Majdnem Híres-programok során.

 

Kőváry Zoltán

 

A szerző irodalom-, majd pszichológia szakos egyetemi hallgatóként még a kilencvenes években kezdett a kreativitás problémájával, a művészi alkotómunka folyamatával és a pszichobiográfiai elemzés lehetőségeivel foglalkozni. Gyakorló pszichológusként, szegedi egyetemi oktatóként és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Pszichológiai Doktori Iskolája elméleti pszichoanalízis programjának hallgatójaként az elmúlt években tovább mélyítette, szisztematizálta és kiterjesztette vizsgálódásait. Mindezen túl a Trousers zenekar gitáros-énekeseként maga is megéli mindazokat a folyamatokat, mely kutatását képezik.

 

Általában mindig találkozunk valahol: kocsmában, klubban, fesztiválon, suliban, sőt össze is járunk, beszélünk telefonon, mélen, fészbukon.

 

Mégis úgy döntöttünk, rendszeressé tesszük találkozóinkat, ahova nemcsak magunkat, a Majdnem Híres Rocksuli hallgatóit, oktatóit, hanem a zeneipar dolgozóit és szimpatizánsait is várjuk.

 

Időpont: 2013. február 7. 18.30

 

Helyszín: Szomszéd (Gozsdu udvar E épület, VII. Dob u. 16.)

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…