2008 – Hírek a hatvanas évekből

Hírek a hatvanas évekből avagy Across the Universe – A Beatles és az űrkutatás. A 2008-as évfolyam egyik feladata volt, hogy szerkesszen zenei híreket a hatvanas évek USA poptörténetének eseményei alapján. Lengyel Gábor hírei.

 

1961

My Bonnie

Gagarin űrutazása, Kennedy jóslata és a Beatles első sikere.

 

 

Jurij Alekszejevics Gagarin szovjet űrhajós volt az első ember, aki feljutott a világűrbe. A 27 éves kozmonauta az április 12-én Bajkonurból fellőtt Vosztok-1 fedélzetén kerülte meg a Földet a 108 percig tartó repülés során.

 

 

John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök május 25-én egy kongresszusi ülésen kijelentette, hogy még az évtized vége előtt ember fog a Holdra lépni. „Nem azért akarunk a Holdra jutni ebben az évtizedben, mert az könnyű, hanem azért, mert nehéz. Ez a célkitűzés lesz képességeink igazi próbája és mércéje” – fejtette ki a politikus.

 

 

A Beatles együttes (John Lennon, Paul McCartney, Geroge Harrison és Pete Best) 1961 októberében került fel először a slágerlistára – méghozzá a németre. A liverpooli zenekar Hamburgban kísérte a helyi népszerűségnek örvendő Tony Sheridant a My Bonnie c. népdal rockosított változatának felvételén. A dal az 5. helyig emelkedett a listán.

 

 

1962
Love Me Do

 

 

A kommunikációs műholdak korszaka elkezdődött. A gitáros együttesek korszaka pedig lejárt. Állítólag.

 

 

John Robinson Pierce amerikai mérnök találmánya, a Telstar névre keresztelt első aktív kommunikációs műhold ebben az évben kezdte meg működését. A szatellit elkészülte igazi nemzetközi együttműködésnek köszönhető: amerikai, angol és francia cégek egyaránt dolgoztak rajta.

 

 

„A gitáros együttesek korszaka lejárt” – ezzel a meglátással utasította el Dick Rowe, a Decca Records A&R vezetője a Beatlest. A kijelentés a zenetörténet talán legnagyobb tévedésének bizonyult: egy tagcsere után (Pete Best dobos helyére Ringo Starr lépett) Brian Epstein menedzser júniusban lemezszerződéshez juttatta őket az EMI égisze alá tartozó Parlophone kiadóval és George Martin producerrel, októberben már az angol lista 17. helyéig jutott az első kislemez, a Love Me Do, s innentől számított másfél éven belül a zenekar az egész világot meghódította.

 

 

1966
Paperback Writer

 

 

A szovjetek új űrszondája a Holdon landolt. A Beatles befejezte a turnézást.

 

 

A Luna 9 nevű szovjet űrszonda február 9-én sikeresen landolt a Holdon. A 99 kg tömegű objektum a Hold nyugati részén lévő Oceanus Procellarum területen szállt le, s innen sugárzott képadatot a Földre.

 

 

Az ekkor már világsztár státuszban lévő Beatles úgy döntött, hogy befejezi a turnézást. Utolsó hivatalos koncertjüket augusztus 29-én tartották San Franciscóban. A tagok belefáradtak a sok utazásba és a gyenge minőségű hangosításba. Emellett John Lennon egy félreértelmezett kijelentése („Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus”) is némiképp megtépázta a hírnevüket. Továbbá a Revolver album és a Paperback Writer/Rain kislemez is bizonyítja, hogy egyre változatosabb műfajú és gazdagabb hangszerelésű dalokat írtak – olyanokat, amiket az akkori színpadtechnikával nem lehetett megfelelően élőben visszaadni.

 

 

1969
Here Comes the Sun

 

 

Ember a Holdon! A széthullóban lévő Beatles pedig a Napról írt dalt.

 

 

Július 20-án valóra vált az 1963-ban meggyilkolt Kennedy jóslata: az Apollo 11 nevű űrhajó szerencsésen landolt a Hold felszínén, ahol 21-én Neil Armstrong és Edwin Aldrin kiszállt a hajóból, és tett egy sétát a Holdon. Armstrong ekkor tette szállóigévé vált kijelentését: „Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek”. A nagy eseményt hétszázmillió tévénéző látta egyenesben.

 

 

A Beatles együttes tagjai, különösen John Lennon és Paul McCartney között súlyos ellentétek feszültek, a zenekar a feloszlás küszöbén állt, mégis ekkor élték legkreatívabb korszakukat, ekkor készítették legkiválóbb lemezeiket, köztük a szeptember 26-án megjelent Abbey Roadot. Ezen az albumon kapott helyett George Harrison két, talán legismertebb szerzeménye, a Something és a Here Comes the Sun.

 

 

1970
Across the Universe

 

 

Az Apollo 13 kis híján katasztrófát szenvedett. A Beatles feloszlott.

 

 

A Hold meghódítása ekkoriban a külső szemlélő számára már rutinfeladtanak tűnt, áprilisban az Apollo 13 űrhajó legénysége mégis kis híján életét vesztette a küldetés során, miután az oxigéntank felrobbant. „Houston, van egy problémánk.” – szólt a kétségbeesett kiáltás, ám a legénység (James A. Lovell, Jack Swigert és Fred W. Haise) végül április 17-én sikeresen hazajuttatta az áramellátás nélkül maradt, kevés üzemanyaggal rendelkező űrhajót a Földre.

 

 

Szintén áprilisban egy másik esemény is megrázta a világot: április 10-én Paul McCartney bejelentette, hogy kiválik a Beatlesből, s ezzel a legendás zenekar feloszlása elkerülhetetlenné vált. Május 8-án még megjelent utolsó albumuk, a Let It Be, amelynek egyik szerzeményét, az Across the Universe-t Lennon egy interjúban a legköltőibb alkotásának nevezte.

 

 

Közel négy évtizeddel később, 2008 február 5-én a NASA ezt a dalt sugározta a Polaris csillag irányába, 431 fényévnyire a Földtől. Az Across the Universe így címéhez méltó módón valóban keresztüljutott a világegyetemen.

 

 

1972
Loup (1st Indian on the Moon)

 

 

A NASA az utolsó embert küldte fel a Holdra, Paul McCartney pedig az első indiánt.

 

 

Az Apollo-program utolsó missziójaként a NASA december 7-én a Kennedy űrközpontból útjára bocsátotta az Apollo 17-et. Ez két tényező miatt is jelentős esemény az űrkutatás történetében. Egyrészt ez volt az első éjszakai start. Másrészt azóta nem járt űrhajó a Holdon, így mind a mai napig az Apollo 17 legénységének parancsnoka, Eugene A. Cernan birtokolja az „utolsó ember a Holdon” titulust.
Ugyanebben az esztendőben komponálta meg Paul McCartney (ekkor már saját zenekara, a Wings dalszerzőjeként) a Loup (1st Indian on the Moon) című, pszichedelikus hangzású, instrumentális tételt, amely egy évvel később a Red Rose Speedway nagylemezen jelent meg.

 

 

 

(szerk. Lengyel Gábor)

 

 

2008. FEBRUÁR 19., KEDD

Hallgatók

  • “Sokkal jobb, mint amire számítottam, tele vagyok ötletekkel és elképzelésekkel.”

    Márta Judit úgy kezdte el az MHRS könnyűzenei menedzser képzését, hogy minden szerepkörben el tudta magát képzelni, kivéve menedzserként. Ma, a THe pUnch zenekar menedzsereként folyamatosan szervez és intézkedik, miközben hatalmas mosollyal az arcán mesél a zenekarral való munkájáról. Hogyan mentek az első lépések és hogyan lehet bekapcsolódni egy működő zenekar véráramlatába menedzserként? Erről beszélgettünk…

  • „Ha már zenekar vagyunk, tegyünk úgy, mintha mi lennénk a Coldplay”

    Balázs Konrád idén fejezte be második képzését a Majdnem Híres Rocksuliban. Zenekara, a Twentees ügyeinek az intézése közben azonban a legtöbb „leckét” a saját bőrén is megtapasztalta már, a tanultaknak köszönhetően pedig egyre tudatosabban tud építkezni zenekarával: a kezdeti visszautasítások után jöttek az „igen” e-mailek, a Boldogság Kht. mellett pedig több daluk is rendszeresen pörög…

  • „Mindig viselkedj úgy, mintha vérprofi lennél”

    Domonkos Lívia nem mindennapi úton csöppent a zeneiparba: tehetségkutatón induló édesanyjának segített elsőként, majd végképp magába szippantotta a zenei világ. Livi szeptemberben kapta kézhez könnyűzenei menedzser bizonyítványát, elsősorban social media vonalon mozog otthonosan, de már dolgozott a VOLT fesztiválon band carként, jelenleg pedig a Jáde Nyúl útjait egyengeti.     „Úgy kezdődött, hogy anyukám énekesnő…